Устието на
р. Ропотамо

Устието на река Ропотамо се смята за едно от най-красивите и дивни черноморски кътчета в България. То крие в себе си богата флора и фауна, красива природа и легенди от стари времена. Устието е мястото където сладките води на реката се вливат в солените морски води. Плажът е недокоснат и дивен, истинско райско кътче непристъпно за туристическо нашествие, до него се достига само по море. Плаването е около 2 часа и е необходимо хубаво време и спокойно море.

Остров "Света Анастасия"

Създаден след изригване на вулкан остров „ Света Анастасия“ е единственият обитаем остров по Българското черноморие. Известен с причудливите форми на скалите си, образували се от бурите и морските вълни, с имена като – Гъбата, Дракона, Вкамеменият пиратски кораб. Късчето земя се намира само на 6 морски мили от Черноморец, между носовете Чукаля и Атия.

Остров „Свети Иван”

Остров Свети Иван е най-големият български черноморски остров, най-високата му точка се издига на 33 метра над морето. Съвсем близо до остров Свети Иван се намира още един остров – Свети Петър, който е значително по-малък. На остров Свети Иван е построен фар, висок над 9 метра, който подава звукови и светлинни сигнали и указва пътя на плавателните съдове към Бургаския залив. Островът е бил свято място за древните траки, които направили тук свое светилище през VII в. пр.Хр. През ранното средновековие тук е бил построен голям манастир. През 1629 година османците го разрушават. Изполван и от пиратите, върлуващи във водите на Черно море.
Островът е дом и на много птици. На Св. Иван и на близкия остров Св. Петър са регистрирани над 70 вида птици. Тук се намира и най-голямата колония в България на сребриста чайка (Larus argentatus).

Pin It on Pinterest